Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete (GKKBE)

Egyesületünk 1995-ben alakult meg a helyreállítás alatt lévő Grassalkovich-, majd Királyi Kastély társadalmi hátterét alkotó civil szervezetként. Szervezője és elnöke dr.Mélykúti Csaba helytörténész volt (2006-ban elhunyt, emlékét kegyelettel őrizzük), díszelnöke pedig Pécsi Ildikó Kossuth-díjas színművésznő lett.

A kastély kiemelt rendezvényeinek lebonyolítását önkéntes munkával segítjük: pl.Ibolya Nap, Múzeumok Majálisa, Múzeumok Éjszakája, Koronázási Hétvége, Barokk Kastélynapok, Múzeumok Őszi fesztiválja, Vadász Nap, Kulturális Örökség Napok. Ez együttműködési szerződés keretében valósul meg, melyet 2006-ban kötöttünk a kastéllyal, majd 2012-ben megerősítettünk. A kastély 2014-ben elnyerte a World Gold Winner -díjat (értékmegőrzés, helyreállítás kategóriában), ezen belül egyesületünk is részesült ebben a kitüntetésben.

Célunk összefogni mindazokat a gödöllői és nem gödöllői polgárokat, akik meg akarják ismerni a kastély történelmi szerepét, építését és helyreállítását, a kastélyhoz kapcsolódó híres eseményeket és évfordulókat, az egykori kastélylakók életét, elsősorban a Grassalkovich családét és Erzsébet királynéét. Ennek érdekében helytörténeti munkákat készítünk, előadásokat tartunk saját és meghívott előadókkal, bel- és külföldi utazásokat szervezünk, kiállításokat látogatunk, Antal- és Erzsébet-napi koszorúzást, megemlékezéseket tartunk.

Erzsébet királyné tiszteletére vers és prózamondó versenyt hirdettünk 1995-ben Pécsi Ildikó díszelnök kezdeményezésére, mely azóta is töretlenül sikeres és közkedvelt a fiatalok körében. Ünnepi szavalóversennyel és egy tartalmas jubileumi albummal emlékeztünk meg a 20. évfordulóról 2014-ben. Szponzoraink támogató tevékenységét és a szervezésben részt vevők munkáját az általa alapított „Arany Medál” díjjal köszöni meg 2006 óta minden évben a döntő műsorában Pécsi Ildikó díszelnök, Gödöllő város díszpolgára.

Fontosnak tarjuk, hogy aktívan bekapcsolódjunk a Gödöllőn működő a civil szervezetek életébe. Tagja vagyunk a Gödöllői Civil Kerekasztal Egyesületnek is.

Értékvédő munkánk kiterjed a város helyi védettségű értékeire, műemlékeire is. Az Értékvédő Egyesület tagjaként részt veszünk a védett sírok gondozásában, helytörténeti kutatómunkát is végzünk, előadásokat tartunk.

Az egyesületi élet fontos fóruma a kastélyban működő Kastélybarátok Klubja, melynek keretében nemcsak a legújabb kiállítások megtekintésére, az új kiadványok bemutatására kerítünk sort, hanem rendszeresen hívunk meg előadókat a kastélyhoz kapcsolódó témákban (építészet, történelem, művészettörténet, restaurálás, színháztörténet stb.). Évente két kirándulást is szervezünk, egy belföldi és egy külföldi úti céllal. A klub nyitott, rendezvényeinek látogatása minden érdeklődő számára lehetséges, tehát várjuk szeretettel jövőbeni klubtagjainkat.

Az Egyesület munkájáról bővebben Honlapunkon, Gödöllő város és a Gödöllői Civil Kerekasztal honlapján, valamint facebook oldalainkon (Gödöllői Királyi Kastély Barátainak Egyesülete, Gödölői Kastélybarát Csoport) tájékozódhatnak.

Kérésre szívesen küldünk éves programot postán is.

Szeretettel várunk mindenkit tagjaink sorába, aki egyetért céljainkkal és szívesen részt vállal munkánkban, anyagilag támogatná elképzeléseinket, vagy egyszerűen csak érdeklődik programjaink iránt! Jelentkezni a mellékelt lapon, a tagdíj egyidejű befizetésével lehet.

Szívesen fogadjuk pártoló tagként is anyagi támogatásukat!

Számlaszámunk:Takarékszövetkezet Gödöllői fiókja 65600168-11061494

Egyesület telefonszáma: +36 30 226 1706

Egyesület e-mail címe: kastelybarat.godollo@gmail.com

logó

Szlávik Jánosné
elnök
Elérhetőségei:
Tel.: +36 30 622 2687; +36 28 417 387
E-mail: szlavik.zsoka@gmail.com

Oszd meg másokkal